zapłata za niewykorzystany urlop

Opinie i porady w sparwach pracy

zapłata za niewykorzystany urlop

Postprzez morfeusz » 26 lis 2010, o 20:17

Nie potrafie odzyskac kasy za niewykorzystany urlop. Pracowałem nieprzerwalnie przez agencję pracy przez 6 miesięcy. Gdy praca się skończyła agencja wraz z ostatnią tygodniówką wypłaciła mi ok 200 funtów za niewykorzystany urlop. Z tego co mi wiadomo to za każdy przepracowany miesiąc należą mi się 2 dni urlopu. Jak by nie liczyć to zapłacili mi za mało. W agencji twierdzą że wszystko jest OK. Miał ktoś podobne doświadczenia? Jak w takiej sytuacji mam się upomnieć o swoje?
morfeusz

Re: zapłata za niewykorzystany urlop

Postprzez jajo » 21 sty 2011, o 00:33

ja od zawsze posługuję się taką stroną: http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/ac ... 1079427399 . Słuzy ona do obliczania ile należy ci się dni urlopu za przepracowany okres. Tam masz opcję "Go straight to the first question". Następnie musisz wprowadzić kiedy się okres urlopowy rozpoczyna u twojego pracodawcy, ile godzin tygodniowo pracujesz, kiedy rozpoczęłeś pracę i kiedy ją zakończyłeś. na końcu ta strona obliczy ci ile ci się dni/godzin urlopu należy.

Urlop powinien być wypłacony po takiej samej stawce jaką miałeś na godzinę w firmie w której pracowałeś.

Agencje pracy często wypłacają dużo mniej niż ci się należy. Oczywiście wiele osób się o to nie upomina i na tym agencja zarabia. Powodzenia żyzczę
jajo

Powrót do Praca