Witam, z racji tego, ze mam zamiar zrobic prawo jazdy w najblizszym czasie, mam pytanie co do ubezpieczenia samochodu. Slyszalem, ze sa jakies kategorie aut, jedna jest tansza od drugiej, nie orientuje sie w ogole w tym temacie, dlatego tutaj nasuwa sie moje pytanie, jakie wybrac auto jako pierwsze auto? Chodzi mi o to zeby nie bylo drogie ubezpieczenie, samochod do okolo 1000 funtow, dodam ze auto bylo by ubezpieczone na mojego brata ktory ma 21 lat i tez bylby nowym kierowca i ja bylbym jako 2 kierowca (ukonczone 18 lat). Chodzi mi poprostu o to jakie typy samochodow sa najtansze wzgledem ubezpieczenia.
Drugie pytanie to czy maja nadchodzic jakies zmiany w angielskim prawie jazdy? Gadalem z paroma anglikami i ci powiedzieli mi, ze czytali gdzies, ze od Pazdziernika maja wchodzic zmiany w prawie jazdy tj. bedzie trzeba miec wyjezdzone 30 godzin z instruktorem, szukalem po necie ale nic nie znalazlem na ten temat, moze ktos z was cos slyszal? Bo jesli to prawda, to prawo jazdy w angli nie bylo by juz takie tanie. Przypuszczajac ze jedna godzina po promocyjnej cenie wynosi 15 F, razy 30 godzin daje nam kwote 450 F, do tego dochodza rowniez ceny egzaminow. Z gory dzieki.