rejestracja do wyborów

Tu mozesz zapytac o problem dotyczacy prawa na Wyspach, a takze w Polsce.

rejestracja do wyborów

Postprzez igi » 13 paź 2010, o 22:57

Moi drodzy, mam pewien dylemat.

Dostałam niedawno list z councilu namawiający mnie do zarejestrowania się do tutejszych wyborów. Niestety zapomniałam o tym no więc przysłali mi upomnienie. No i tu następuje problemik-w tym liście piszą, że MUSZĘ do 13 października odpowiedzieć, inaczej ktoś będzie przychodził do mnie do domu- po te informacje do rejestracji w głosowaniu. Mało tego, w liście zawarta jest informacja że mają prawo wlepić 1000 funtów kary jeśli ktoś nie zarejestruje się!!!

Nie zrozumcie mnie źle-nie byłoby problemu, bo co to tam się zarejestrować, i głosować za pośrednictwem poczty np. No ale właśnie, przyznam że wcale mi na tym nie zależy! Nie interesuję się polityką, tym bardziej tutejszą i uważam za śmieszne, że ZMUSZAJĄ mnie do rejestracji do głosowania... Skoro nie mam żadnych poglądów politycznych, to jak mam rzetelnie oddawać na kogoś swój głos? Przecież nie każdy obywatel musi głosować i śledzić każde posunięcie polityczne, prawda? Oczywiście powinno się posiadać jakąś wiedzę, jednak nie trzeba się do niczego zmuszać, tak?

W Polsce od 18 roku życia mamy prawo głosować, jednak nie musimy z niego korzystać. Tym bardziej nikt nie straszy przychodzeniem do domu, czy wlepianiem mandatów!!!

Czy Wy jesteście zarejestrowani? Jak to wygląda?
Zarejestrować się? Zapomnieć o sprawie?

Dziękuję z góry za Wasze opinie!

Pozdrawiam!
igi

Re: rejestracja do wyborów

Postprzez chomik1 » 13 paź 2010, o 23:02

Głosować wcale nie musisz i nikt cię do tego nie może w tym kraju zmusić. Zarejestrować się tylko musisz do spisu elektoratu wyborczego. Zrobić to powinieneś we własnym interesie. Rejestracja w tym spisie wpływa na twoją historię kredytową. W przyszłości jak byś składał wniosek o jakiś kredyt, lub brał coś na raty to może się okazać przydatne. :geek:
chomik1

Re: rejestracja do wyborów

Postprzez kristinka » 13 paź 2010, o 23:04

Ja sie co roku rejestruje. Na liscie powinien byc link jak to zrobic online. Nidgy nie glosuje i jak na razie sie nie zapowiada zebym glosowala kiedykolwiek. Rejestracja osob zamieszkalych pod danym adresem jest wymogiem prawnym w UK. Pod tym linkiem lista, co grozi za nie wypelnienie obowiazku rejestracji. Niczego wiecej nie wymagaja tylko wypelnienia rejestracji - nie muszisz glosowac, nic Ci nie beda przysylac tylko raz w roku nowy formularz dla mieszkancow w razie gdyby sie zmienili. Ja wychodze z zalozenia, ze lepiej jest miec 1000f w kieszeni, niz nie miec - czytaj: niz dac je council'owi Smile kiedys bede chciala wziac mortgage albo starac sie o dobra prace i szkoda by bylo miec kreche np. w credit rating przez glupi papierek. Radze sie zarejestrowac. Pozdrawiam.
kristinka

Powrót do Prawo