Wymiana polskiego prawa jazdy na angielskie

Wymiana polskiego prawa jazdy na angielskie

Postprzez miecio » 29 maja 2010, o 13:08

Niedługo chcę kupić samochód(będzie to mój pierwszy samochód w anglii). Nie mam żadnych zniżek . Znajomi mówią mi że warto wymienić polskie prawo jazdy na angielskie i że dzięki temu ubezpieczenie dużo taniej wychodzi. Gdzie to prawo jazdy można wymienić? ile to kosztuje? i ile tak na prawdę mogę zaoszczędzić na ubezpieczeniu?
miecio

Re: Wymiana polskiego prawa jazdy na angielskie

Postprzez gubernator » 29 maja 2010, o 13:26

1. Udaj się na pocztę i poproś o formularz D1
2. Wypełnij formularz, załącz zdjęcie (powinno to być ujęcie z przodu)
3. Wyślij formularz wraz z polskim prawkiem i innym dowodem tożsamości(paszport, dowód osobisty) do DVLA, odpowiedni adres powinien być podany na formularzu.
4. Załącz czek lub postal order na 50 funtów.

Brytyjskie prawo jazdy powinno dotrzeć do ciebie do dwóch tygodni
gubernator

Postprzez marta32 » 31 maja 2010, o 23:12

Dlaczego nie warto wymieniać prawa jazdy:
1. po pierwsze nie musisz - na polskim prawie jazdy możesz sobie jeździć bez ograniczeń
2. ubezpieczenie na samochód nie zawsze jest tańsze. W moim przypadku wychodziło na to samo (firma Churchill pyta tylko czy masz pełne prawo jazdy czy uczniowskie). ale co do tego to porównaj na http://gocompare.com/ lub na http://www.moneysupermarket.com/car-insurance/ bo nie chcę pisać głupot
3. (teoretyczna sytuacja) policja przebadała cię alkomatem i okazało się że jakieś wczorajsze procenty zostały we krwi. Jeżeli masz polskie prawo jazdy nie mogą ci go odebrać, ponieważ go nie wydali. W tym przypadku mogą dać ci co najwyżej sądowy zakaz prowadzenia pojazdów na terenie UK(roczny -trzyletni)
4. Na polskie prawko nie mogą ci dać punktów karnych. a przypomnę że tu w przeciwieństwie do polski wystarczy uzbierać 12 punktów by mieć wstrzymane prawo jazdy
5. wymiana prawa jazdy kosztuje - Ł50 + koszt zrobienia zdjęcia, jeżeli płacisz przez postal order to dodatkowe Ł5, jeżeli podanie wraz z polskim prawkiem wysyłasz do DVLA przesyłką ubezpieczoną (a chyba wypadało by) to kolejne Ł5.

tak więc po co wymieniacie to prawo jazdy? no chyba że ktoś uważa że dzięki temu jest bardziej "britisz" hehe
marta32

Postprzez pawel1983 » 3 cze 2010, o 11:08

Dlaczego warto wymienić:
1. Ubezpieczenie jest tańsze: w moim przypadku z dwoma latami zniżek różnica ta wynosi od 60 do 150 funtów na rok na samochodach ok 10-letnich, które porównywałem. Nie wiem jak to jest z nowymi samochodami. Po ostatniej surowej zimie ceny ubezpieczeń mocno poszły w górę, więc myślę że ta różnica się też trochę powiększy
2. Jeżeli ktoś mieszka w UK dłużej niż 3 lata ma obowiązek wymienić prawo jazdy. Na polskim prawku możemy jeździć do 3 lat od momentu przyjazdu lub do osiągnięcia wieku 70 lat, którakolwiek z tych dat przypada wcześniej (źródło: http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Dr ... DG_4022556)
3. Nie prawda że na polskie prawo jazdy nie mogą ci dać punktów karnych. Kiedy dojdzie do wykroczenia zakładają ci kartę na punkty taką samą jak do angielskiego prawa jazdy. Jeżeli uzbierasz 12 punktów dostaniesz sądowy zakaz na rok-dwa prowadzenia pojazdów w GB.
4. Ł50 to nie dużo - więcej dzięki temu zaoszczędzisz na ubezpieczeniu i to już w pierwszym roku

Pozdrawiam
pawel1983

Postprzez miecio » 26 cze 2010, o 00:34

jescze jedna sprawa: na polskim prawie jazdy mam 9 punktów karnych. Czy po wymianie będę miał również te punkty na angielskim prawku? bo to by było trochę niebezpieczne dla mnie. Z tego co mi wiadomo to tutaj po 12 pkt wstrzymują prawo jazdy
miecio

Powrót do Motoryzacja