Status rezydenta

Tu mozesz zapytac o problem dotyczacy prawa na Wyspach, a takze w Polsce.

Status rezydenta

Postprzez flora » 24 maja 2010, o 23:51

Czy status rezydenta jest mi do czegoś potrzebny? mieszkam i pracuję w Wielkiej Brytanii od 2 lat. Prawdopodobnie za kilka lat będę składać podanie o obywatelstwo. Czy do tego status rezydenta jest wymagany? Co mogę zyskać dzięki temu "papierkowi"?
flora

Re: Status rezydenta

Postprzez aczkolwiek » 26 maja 2010, o 12:21

Zezwolenie na rezydenturę po prostu potwierdza prawo do mieszkania i pracy w Wielkiej Brytanii. Przepisy Unii Europejskiej dają prawo wszystkim jej członkom na pobyt i pracę w Wielkiej Brytanii. Nazywa się to prawem do rezydentury. Niby nie mamy obowiązku wyrabiania statusu rezydenta ale:
1. Łatwiej jest też będąc rezydentem otrzymać zasiłki, w tym sensie, że przyspiesza to formalności. – Zwłaszcza otrzymanie zasiłków "child benefit" i "housing benefit", w przypadku których aplikujący jest weryfikowany przez Home Office, może to nastąpić znacznie szybciej. Status rezydenta potwierdza bowiem, że chcemy tu żyć i pracować, więc że taki zasiłek warto nam przyznać.
2. daje prawo do głosowania w wyborach parlamentarnych (w lokalnych i europejskich wszyscy polacy mieszkający w UK mogą głosować)
3. rezydentura też jest niezbędna do odebrania jakiejkolwiek większej wygranej (np: lotto)
4. Podobno ułatwia podróżowanie do niektórych byłych kolonii brytyjskich

Co do obywatelstwa to za bardzo nie wiem. Czytałem ostatnio trochę o obywatelstwie. Wiele warunków trzeba spełnić, ale nie widziałem nigdzie informacji że status rezydenta jest do tego potrzebny. Przy obywatelstwie raczej jest potrzeba wykazania że w ostatnich 5 latach byliśmy fizycznie obecni w Wielkiej Brytanii.
aczkolwiek

Powrót do Prawo