Połowa Polaków w Wielkiej Brytanii nie pracuje

Opinie i porady w sparwach pracy

Połowa Polaków w Wielkiej Brytanii nie pracuje

Postprzez BillyKid » 27 cze 2008, o 05:54

Ponad połowa z 800 tys. Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii, nie pracuje albo nie płaci podatków. Przyjeżdżają na Wyspy, a później ściągają całe swoje rodziny i próbują otrzymać możliwie jak najwięcej zasiłków i świadczeń - informuje "Daily Star".

Więcej niż 400 tysięcy Polaków, którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii to tzw. dependants, czyli żony , dziadkowie, osoby, które na siebie nie zarabiają. Nie wnoszą swojego wkładu do budżetu, a korzystają z publicznych usług - opieki lekarskiej, szkół.

Emigranci z Polski sprowadzają na Wyspy całe swoje rodziny. Kiedy już się zadomowią, zaczynają się starać o zasiłki, w tym głównie o child benefit, a także o maternity grants czy education grants.

- Zanotowaliśmy zmianę w naturze polskiej imigracji w Wielkiej Brytanii - mówi prof. Krystyna Iglicka z warszawskiego Centrum Stosunkówi Międzynarodowych. - Przedtem wyjeżdżali tylko dorośli, teraz wyjeżdżają całe rodziny. Najpierw "wysyła" się jedną osobę z rodziny, zazwyczaj ojca.

Każdego roku rodzice-emigranci pobierają 33 mln funtów zasiłków na dzieci. Przykładowo Polak, który ma troje dzieci może starając się o 45 funtów tygodniowo, nawet jeśli dziecko nie przebywa na terenie Wielkiej Brytanii. Prawie 36 tys. polskich dzieci, otrzymuje w ten sposób wsparcie od rządu brytyjskiego - informuje "Daily Star".
pieniądz to nie wszystko, jak miłość to nie z dziwką.
BillyKid

Postprzez iga » 18 sie 2008, o 19:40

Strasznie drażnią mnie tego typu posty,ciekawa jestem po co go zamiesciłes???Podałes informacje ale w żaden sposób nie ustosunkowałes się do tego co piszesz,a ja jestem bardzo ciekawa Twojej(i nie tylko twojej) opinii,dlaczego-a no dlatego,że zastanawiam się,czyżby znalazł się następny "sprawiedliwy"który chce rozliczac polaków z tego jak żyją?
Sama nie pracuje od bardzo dawna bo zachorowałam kiedy byłam w ciąży-nie mogłam pracowac.Miałam do wyboru wrócic do polski i zostawic tu partnera albo zasilic grono niepracujących.Dziecko na prawie rok,ja dopiero teraz rozglądam się za pracą,bo nie mam tu nikogo kto mógłby zostac z maleństwem.Korzystam z opieki lekarskiej dosc często,bo muszę.Wcale nie jest mi z tym dobrze ale w życiu bywa różnie i czasem sytuacja zmusza nas do robienia czegos czego nie chcemy.Absolutnie nie należę do grupy ludzi którym nie chce się pracowac i żerują na zasiłkach...ale cóż statystycznie należę do grupy,o której mowa...
iga

Powrót do Praca