"Polish out" i swastyki na samochodach Polaków

"Polish out" i swastyki na samochodach Polaków

Postprzez Ola » 9 kwi 2009, o 10:02

Polacy mieszkający w Newtownabbey (Irlandia Płn.) znaleźli na swoich samochodach swastyki oraz napisy "Polish out".- To hańba - uważa wiceburmistrz Newtownabbey, John Scott. Sami imigranci czują się zastraszeni - informuje Goniec.com.

Symbole i obraźliwe napisy zauważono rankiem 1 kwietnia. Cztery samochody zaparkowane przy Forthill Drive zostały zdewastowane. Wandale namalowali na jednym z nich swastykę, a na pozostałych rasistowskie napisy pod adresem Polaków - czytamy na stronach internetowych "Newtownabbey Today".

- Moja żona się boi - powiedział dziennikarzom lokalnej gazety Paweł od 2 lat mieszkający w Newtownabbey. Imigranci z Polski czują się prześladowani i regularnie zastraszani.

- Takie zachowania są niewybaczalne i nie mogą uchodzić na sucho - uważa Scott. - Ci ludzie nikomu z nas nie szkodzą. Mieszkają tu, pracują i wiodą przykładny tryb życia - broni Polaków.

Pytany przez dziennikarzy właściciel jednego z pojazdów o to, czy podejrzewa, jaki był powód wykonania takich napisów, powiedział, że "być może oni po prostu chcą, żebyśmy się stąd wynosili".

- Nie wiem, czy to ma coś wspólnego z piłką nożną, ale ja nawet nie jestem jej fanem. Jestem szczęśliwy tutaj, to bardzo spokojne miejsce. Lubię ludzi, którzy mieszkają w Newtownabbey - mówi dziennikarzom rozgoryczony Polak.

- Ofiarami padły osoby, które przyjechały do nas, aby uczciwie zapracować na lepsze życie. Wszyscy zasługujemy na spokój i poczucie bezpieczeństwa - mówił Brian McKenna, sierżant z Newtonabbey, apelując jednocześnie, by osoby, które mogłyby pomóc w ujęciu sprawców kontaktowały się z lokalną policją lub Crimestoppers pod numerem 0800 555111 - czytamy w Goniec.com.
Ola

Postprzez BillyKid » 9 kwi 2009, o 10:20

podziekujmy polskim kibica, :wink:
pieniądz to nie wszystko, jak miłość to nie z dziwką.
BillyKid

Postprzez Dawid32 » 10 kwi 2009, o 05:31

Ponad 40 Polaków zamieszkałych w Belfaście zostało zmuszonych do zmiany adresu w następstwie aktów przemocy wobec nich po meczu piłkarskim Irlandia Płn.- Polska 28 marca w Belfaście - podały w czwartek lokalne media.
Według Stowarzyszenia Polaków w Irlandii Płn., na które powołują się media, niektórzy Polacy z obawy o bezpieczeństwo przeprowadzili się czasowo w inne miejsca, zaś co najmniej pięciu wyjechało z tej brytyjskiej prowincji.

Stowarzyszenie już wcześniej potępiło przemoc i stwierdziło, że sprawcami incydentów po meczu nie byli Polacy zamieszkali w Belfaście, lecz przyjezdni. Polska organizacja uznała też, że chuligańskie ekscesy zaszkodziły jej kilkuletnim zabiegom na rzecz zbliżenia polskich imigrantów z lokalną społecznością.

Po meczu zakończonym przegraną Polski 2:3, w licznie zamieszkanym przez imigrantów wschodnim i południowym Belfaście, w ok. 19 domach, których lokatorami byli Polacy, wybito okna i dopuszczono się innych aktów wandalizmu. W atakach nikt nie odniósł obrażeń.

Do zamieszek między kibicami obu drużyn doszło nie tylko po meczu, ale także i przed nim, gdy zdemolowano jeden z pubów. Zarzuty zakłócenia porządku publicznego postawiono czterem Polakom, trzech z nich pochodziło spoza prowincji.

Czołowy napastnik irlandzki David Healey na początku kwietnia zaapelował o powstrzymanie się od ataków na polskich imigrantów, oświadczając, iż nie da się ich niczym usprawiedliwić.
pozdrawiam, ukochany moderator.............
Dawid32

Powrót do Irlandia Północna