mimo doniesień o powrotach Polaków do kraju, coraz częściej w prasie brytyjskiej pojawiają się wiadomości o tym, że duża część naszych rodaków zapuszcza na Wyspach korzenie. Kolejnym takim miejscem jest Norwich - pisze londynek.net.
W Norwich mieszka ok. 7 tys. Polaków. Jak podaje serwis Norwich Evening News, z okazji świąt w Katedrze rzymsko-katolickiej zorganizowano polski jarmark świąteczny.
Przygotowano tradycyjny polski stół wigilijny oraz wiele straganów z polskimi potrawami, napojami, rękodziełem, oraz polskimi kartkami świątecznymi.
Zdaniem organizatorki wydarzenia, pochodzącej z Polski Liz Earle, polska społeczność zadomowiła się w Norwich i wszystko wskazuje na to, że nasi rodacy chcą tu zostać na stałe.
Jak mówi: "Przyjechałam do Wielkiej Brytanii 20 lat temu. Zdaję sobie sprawę, że wielu Polaków wraca do Polski, ale inni osiedlili się tutaj i chcą tu zostać".
"Liczba Polaków, którzy przyszli na zorganizowany po raz pierwszy polski jarmark pokazuje, że wielu z ich zadomowiło się tutaj. Chcielibyśmy, aby jarmark stał się corocznym wydarzeniem i jestem pewna, że w przyszłości wciąż będzie tu mieszkało mnóstwo Polaków, którzy na niego przyjdą".
Dariusz Kusiak, polski inżynier mieszka w Norwich od trzech lat.
"Słyszałem, że na 100 Polaków mieszkających w Anglii, 30 wraca do kraju, ale nie jestem pewien czy to prawda. Myślę że więcej Polaków, którzy osiedlili się w Norwich zostaje, bo tak im się tu podoba" komentuje.
Agata Głowa, właścicielka jednego z pierwszych polskich sklepów w Norwich przyjechała tutaj trzy lata temu i nie planuje powrotu.
"Powodów dla których jedni Polacy zostają w Anglii a inni wracają do Polski jest tak wiele jak samych ludzi".
Mam znajomą, która wróciła, bo chciała studiować w Polsce. Innym krewni w kraju powiedzieli, że czekają tam na nich wspaniałe posady. Jeszcze inni wrócili z powodu kryzysu".
"Ale tyle samo nowych polskich twarzy widzi się w Norwich ile osób wyjechało. W Norwich jest wielu Polaków, którzy mają fajna pracę i lepsze życie w porównaniu z tym, które mieliby w Polsce i dlatego chcą tu zostać".
Polska społeczność w Norwich spotyka się w Phoenix Centre przy Mile Cross. W Katedrze rzymsko-katolickiej odprawiane są msze w języku polskim.