nauka języka angielskiego

nauka języka angielskiego

Postprzez marta32 » 25 maja 2010, o 23:05

Świeżo przyjechałam do anglii. W prawdzie uczyłam się języka angielskiego w szkole (powiedzmy dawno temu) lecz mam poważne problemy komunikacyjne. Rozumię że dopuki nie będę w miarę komunikatywnie rozmawiała po "ichniemu" będę w tym kraju nikim. Czy ktoś mógłby udzielić mi kilka trafnych wskazówek na temat nauki języka? od czego powinnam rozpocząć? jakie instytucje organizują naukę języka? czy tutejsze szkoły organizują jakieś lekcje? czy jest możliwość uzyskania jakiegoś dofinansowania/ulg do kursów językowych? (z mojej minimalnej stawki godzinowej za wielkich możliwości finansowania nie mam). Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady.
marta32

Re: nauka języka angielskiego

Postprzez aczkolwiek » 26 maja 2010, o 11:36

nie wnikałem za bradzo, ale może linki na stronie http://www.dwakrany.co.uk/nauka_jezyka_angielskiego będą przydatne
aczkolwiek

Re: nauka języka angielskiego

Postprzez theres » 22 lip 2010, o 22:05

Witaj, wcale nie musisz czuc sie nikim, by tutaj byc -to Twoje prawo wybrac kraj, w ktorym chcesz mieszkac. Plus dla Ciebie jednak, ze zdajesz sobie sprawe z tego jak wazny jest jezyk - jak bardzo wazny jest. Wielu sobie nie zdaje...
Pewnie juz sobie calkiem niezle radzisz, ale moze sie komus przyda. Otoz w kazdym collegu sa organizowane kursy ESOL, mozna sie zapisac. Czsem dlugo to trwa - kolejka, ale oplaca sie, bo jak raz sie dostaniesz na kurs to juz z roku na rok przechodzisz. Maja na Ciebie namiary i informuja o wszystkim, interesuja sie, czyli jestes juz pod edukacyjna opieka;) jesli masz minimum czy cos kolo tego i tax credit lub jakies inne benefity to masz ten kurs za darmo.
Dodatkowo mozesz sie zapisac do lokalnej biblioteki - rowniez za darmo. Czesto juz cos tam organizuja - jakies kursy czy wyklady. Zawsze to zaczatek kontaktu z tubylcami;)
Poza tym mozesz sie uczyc przez internet - to naprawde kopalnia wiedzy. Jesli chcesz zajrzyj chociazby na moja strone: http://uczsiewanglii.co.uk - znajdziesz tu mnostwo wartosciowych linkow, przydatnych informacji i artykulow. Licza sie checi i dzialanie, jesli to masz to dojdziesz tam gdzie chcesz. Pozdrawiam;)
theres

Powrót do Edukacja