Maternity allowance a working tax credit

Sprawy związane z ciążą, porodem, wychowaniem dzieci

Maternity allowance a working tax credit

Postprzez kinga » 30 maja 2010, o 22:11

Witam!! mam takie pytanie: czy bedac na maternity allowance mozna ubiegac sie o working tax credit?? jestem samotną matką, czy mogę sie ubiegać zarówno o jedno i drugie :?:
z gory wielkie dzieki za odpowiedzi :roll:
kinga

Re: Maternity allowance a working tax credit

Postprzez miecio » 31 maja 2010, o 22:48

Working tax credit z tego co się oriętuje przysługuje tylko osobom pracującym. Więc wydaje mi się że raczej nie.
miecio

Re: Maternity allowance a working tax credit

Postprzez marta32 » 31 maja 2010, o 23:00

Będąc na urlopie macieżyńskim, wciąż jestes pracownikiem, składając wniosek wybierasz opcję: "working", stąd należy Ci sie working tax credit. Jesli Twoje dochody utrzymują sie na niższym pułapie - dokładnie nie pamietam ile to było - mozna sprawdzic na direct.gov.uk itp - otrzymasz child tax credit, niezaleznie od tego czy jestes na urlopie czy juz go zakonczysz i wrocisz do pracy a twoje dochody wciąz beda niskie, tak długo jak sie bedziesz do niego kwalifikowała, bedziesz go otrzymywac, a jedynym kryterium beda i zawsze sa DOCHODY w obu przypadkach, nie fakt ze idziesz na urlop i tym podobne. Dalej, urlop płatny obejmuje 9 miesięcy, kolejne 3 są dopiero bezpłatne - dając razem 52 tygodnie urlopu macierzyńskiego. Co więcej, w przyszłym roku podatkowym bedziessz otrzymywac jeszce wiecej zasiłku, bo twoje dochody za rok poprzedni okaza sie drastycznie małe, nie wiem jak SMP ale maternity allowance nie jest istotne dla tax credytów. Tygodniowo ok. Ł117 samego maternity pay, miesięcznie zwrot podatku az do wykorzystania naleznej puli, Ł112. Child benefit -Ł72. Sure Start Maternity Grant - Ł500. Możesz złożyc wniosek o dofinansowanie na mleczka i odzywki dla dzieci - to sie chyba otrzymuje w formie voucherów. I gwarantuje nie mało working i child tax credit, nie napisane czy rozliczasz sie z partnerem czy nie. Nie bój się o nic i ciesz sie maleństwem. Wasze finanse nie ucierpią :-) POZDRAWIAM
marta32

Powrót do Dziecko w UK