Historia kredytowa w anglii

Historia kredytowa w anglii

Postprzez pawel1983 » 1 cze 2010, o 12:33

Mieszkam w Wielkiej Brytanii już 3 lata. W tym czasie dbałem o swoje finanse: nie zadłużałem się, nie kupowałem nic na raty, nie zrobiłem nigdy debetu, na moich kontach pieniędzy systematycznie przybywało z każdym miesiącem. Ostatnio postaniowilem zapytać o kredyt mieszkaniowy. Jakie było moje zdziwienie gdy doradca kredytowy w Lloyds powiedział mi że nie mogą mi nic ciekawego zaproponować, że jeżeli chcę wziąć dom na kredyt to wymagają wkładu własnego aż 35%. W oczach banku jestem klientem nieznanym, ponieważ nigdy nie pożyczałem pieniędzy z banku. Jeżeli często bym pożyczał i terminowo oddawał to moja historia kredytowa by była mocniejsza. Zaproponował mi także wystąpić o kartę kredytową. Wystąpiłem - lecz po kilku dniach dostałem pismo że niestety na chwilę obecną nie są w stanie przyznać mi karty kredytowej. Czy karta kredytowa wydana w innym banku również buduje moją historię kredytową?
pawel1983

Re: Historia kredytowa w anglii

Postprzez marta32 » 2 cze 2010, o 10:59

Na historie kredytową ma wplyw wiele czynników:
  • ilość kont bankowych, jaki limit overdraft, jak z niego kozystamy i czy nie mamy wypadkow wyjsc poza limit
  • ile razy przeprowadzany był "credit search" (osoba/system widzi ostatnie dwa lata, im rzadziej twoja historia kredytowa była sprawdzana tym lepiej)
  • ważne jest czy na czas spłacasz raty
  • watro posiadać jakąś kartę kredytową i często jej używać. Często jest tak że jeśli szybko spłaci się kartę kredytową to jej użycie nic nie kosztuje, a takie zachowanie bardzo buduje naszą historię kredytową
  • częsta zmiana adresu pogarsza twoją historię kredytową
  • warto przed jakimikolwiek wyborami zapisać się do spisu elektoratu wyborczego. głosować nie musisz. lecz sam fakt znajdowania się w spisie elektoratu podwyższa twoją historię kredytową

aha, jesli odmowiono karty w sklepie/banku to najlepiej odczekac co najmniej 3-6 miesiecy przed aplikowaniem o nowa, poniewaz kazdy credit search pogarsza historie :roll:
marta32

Postprzez kinga » 2 cze 2010, o 11:22

Na historię kredytową ma wpływ też to kto pod danym adresem z nami mieszka. czy ta osoba (te osoby?) nie widnieją na listach dłużników. Słyszałam że znaczenie ma też to kto w danym domu mieszkał przed nami(u pewnych instytucji ta osoba może nadal figurować pod naszym adresem).
kinga

Postprzez marta32 » 2 cze 2010, o 11:26

nie zgodzę się z przedmówczynią. Polecam stronę: http://www.personalcreditrating.co.uk/c ... myths.html wyjaśnione jest tu kilka mitów dotyczących historii kredytowej. Poprzedni najemcy domu w którym mieszkamy nie mogą wpłynąć na naszą historię kredytową, nie ma żadnych "czarnych list" adresów gdzie mieszkają dłużnicy, a inna osoba mieszkająca pod naszym dachem może mieć wpływ na naszą historię kredytową tylko wtedy gdy jest z nami jakoś powiązana finansowo np: mamy z nią wspólne konto lub kredyt. POZDRAWIAM
marta32

Postprzez pawel1983 » 2 cze 2010, o 11:28

chciałbym jeszcze wrócić do pytania które zadałem: czy używanie karty kredytowej z innego banku buduje moją historię kredytową, czy muszę cierpliwie czekać aż mój bank mi taką kartę łaskawie zaproponuje?
pawel1983

Powrót do Finanse