Tablica upamiętniająca Szkota w centrum polskiego miasta to widok dość niezwykły. Tymczasem taki osobliwy twór trafił właśnie na ulice Warszawy.
Szefowa szkockiej dyplomacji Linda Fabiani odsłoniła w niedzielę na warszawskim Starym Mieście tablicę upamiętniającą szkockiego burmistrza stolicy Alexandra Chalmersa, znanego w Polsce jako Aleksander Czamer.
Szkocki emigrant przybył do Polski w XVII wieku. Został czterokrotnie wybrany burmistrzem Warszawy. Później był także posłem na Sejm, a pod koniec kariery został nawet sekretarzem królewskim.
- Kiedy dowiedziałam się, ilu moich rodaków emigrowało tutaj, sama byłam zdziwiona – były ich dziesiątki tysięcy! Między naszymi narodami wytworzyły się wtedy bardzo silne więzi, które trwają do dziś – mówi Linda Fabiani.
Pani minister zdaje sobie sprawę, że kierunek emigracji w obecnych czasach się zmienił. Widzi jednak wiele plusów związanych z obecnością Polaków w Szkocji.
"Najbardziej cieszy mnie to, że bardzo wielu z was nie traktuje Szkocji jako miejsca, gdzie przyjeżdża się na kilka lat, by zarobić pieniądze i wrócić. Przenoszą się tu całe rodziny, które traktują nasz kraj jak drugi dom" – dodaje.
Fabiani podkreśla też, że także bardzo wielu Szkotów zaczyna odwiedzać Polskę. Przede wszystkim w celach turystycznych.