Chce zmian w "Londyńczykach"

Nowosci, hity, to co lubisz....

Chce zmian w "Londyńczykach"

Postprzez danuska » 11 gru 2008, o 00:37

Serial "Londyńczycy" szkaluje wizerunek polskich emigrantów - tak uważa posłanka PO Joanna Fabisiak. W rozmowie z "Dziennikiem" zapowiada interwencję, by Telewizja Polska wprowadziła zmiany do filmu opowiadającego o losach emigrantów w Wielkiej Brytanii.
- Wstyd, że TVP upadla Polaków, którzy wyjechali za granicę. Nie spotkałam drugiego kraju, w którym pieniądze publiczne byłyby przeznaczane na to, by zniesławiać rodaków - Fabisiak nie kryła zdenerwowania, gdy niedawno mówiła o "Londyńczykach" w sejmie.

Zapowiada, że na krytyce się nie skończy: - Mam zamiar napisać list do marszałka Senatu Bogdana Borusewicza (jest on odpowiedzialny za kontakty z Polonią - red.) i przewodniczącego Komisji Łączności z Polakami za Granicą Marka Borowskiego w tej sprawie. Serialem powinna się także zająć Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Jako parlamentarzystka nie mogę pozwolić na to, by telewizja publiczna szkalowała wizerunek Polaków - podkreśla Fabisiak.

Jak podaje "Dziennik", jej zdaniem, w drugiej serii, która jest w tej chwili realizowana, telewizja powinna zadbać o to, żeby zmienić wizerunek naszych rodaków na emigracji.

- Nie rozumiem tych zarzutów. Owszem, losy bohaterów są na początku dramatyczne, ale prawie każdy z nich wychodzi na prostą. Jedna z głównych bohaterek, pochodząca ze wsi, zaczyna studia, jej partner rozwija swoją firmę. Nie oszukujmy się, Polacy w Wielkiej Brytanii zwykle nie jeżdżą ferrari i nie grają w golfa. I nasi scenarzyści dobrze o tym wiedzą. Przed napisaniem scenariusza spędzili trzy miesiące w Londynie, żeby zobaczyć, jak żyją Polacy – powiedziała dyrektor TVP 1 Dorota Macieja.

Protest posłanki Fabisiak zdziwił także samą TVP. - Trudno mi uwierzyć, że posłanka na Sejm za pieniądze podatników zajmuje wysoką izbę serialami telewizyjnymi - komentuje rzeczniczka Telewizji Polskiej Aneta Wrona.
danuska

Powrót do Film